Ha hasmenés, akkor E.coli!

892
HOZZÁSZÓLÁS:
Az ‘Escherichia coli’ baktérium, avagy ismertebb nevén az E. coli  a normál bélflóra tagja. 1885-ben Theodor Escherich izolálta, hosszú-hosszú évtizedekig úgy gondolták, hogy ártalmatlan baktérium, nem is sejtették, hogy egészségügyi problémák, betegségek okozója. Mára különösképpen egybeforrott a neve bizonyos gyomor -és bélrendszeri betegségekkel.

Rövid jellemzésekor érdemes még  megemlíteni, hogy a táplálkozástudományban indikátorbaktériumként is elkönyvelik, melynek jelenléte a víz és az élelmiszerek tisztaságát jelzi.

Az E. coli az évtizedek során mutálódott, a tudomány igen változatos, és egyre ellenállóbb baktériumtörzseit fedezte fel. Az emberi szervezetre is veszélyes 5, igen gyakori változata a következő

Enteropatogén E. coli (EPEC)
Az EPEC a legrégebb óta ismert képviselői. Súlyos hasmenést, gyomorpanaszokkal társuló járványokat okoz, manapság főleg a fejlődő országokban. A fertőzés a csecsemőket különösen érinti, azonban nem kizárt, hogy a baktérium túlszaporodása felnőttek esetén is “munkálkodik” majd.
Gyakran az “utazásos-hasmenés” (idegen kultúrában, egzotikus országokban járva, szokatlan élelmiszereket fogyasztása után) tüneteinek a megjelenéséért is felelőssé tehető.  
Turistaként fontos tudnunk, hogy az elkapott “utazásos hasmenés” bármennyire is kellemetlen, nem antibiotikumokkal, gyógyszerekkel kezelendő, hanem a szervezet só -és vízháztartásának rendezése az első, és legfontosabb lépés. A higiénia követelményekre ügyelve, az élelmiszerek minőségét és állagát szem előtt tartva a hasmenés elkerülhető.

Enterotoxint termelő E. coli (ETEC)
Jó higiéniai környezetben ritkán fordul elő. Vízfogyasztás, táplálkozás útján terjed.
Szintén felelős az utazásos hasmenésért. A baktériumok túlzott elszaporodásakor a kolerához hasonló tünetei is lehetnek.
Enterohaemorrhágiás E. coli (EHEC)
Jellemző tünete a véres széklet, azonban a vérhassal ellentétben a széklet mennyisége jóval kevesebb, és kevesebbszer lép fel kísérőtünetként láz, gennyes váladékozás is. Ritkán súlyos, citotoxikus következményei lehetnek, főleg gyermekek esetében súlyos szövődménye a nem megfelelő (értsd. intenzív osztályon történő kórházi ellátás) kezelés elmulasztásakor az akár halálozással is fenyegető HUS (Haemolitikus Uraemiás Szindróma).
A kezelés alapja szintén a só -és vízháztartás rendezése, azonban súlyosabb esetekben már az antibiotikumok alkalmazása sem maradhat el.
Enteroinvazív E. coli (EIEC)
Az EIEC képes behatolni a bélhámsejtekbe, a vérhashoz hasonló tüneteket okoz a szervezetben – Az EIEC baktérium törzse nem véletlen, hogy hasonlít genetikailag a vérhas-baktériumokhoz.
A fertőzött víz és/vagy élelmiszer következtében komoly járványokat válthat ki világszerte. Az EIEC kimutatását követően antibiotikus kezelés szükséges! A higiénia (nem csak otthon, a közösség életében pl.  szennyvíz elvezetése) szintén alapvető.
Enteroaggregatív E. coli (EAEC)
Vizes székletet eredményez, mely elhúzódó vizes hasmenéssel jár együtt.
892
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]