Ezeket tudnia kell a Colidyspepsiáról

843
HOZZÁSZÓLÁS:

A Colidyspepsia lappangási ideje 2-10 nap. A betegség tünetei rendszerint hirtelColidyspepsiaen kezdődnek; étvágytalansággal, hányással igen gyakori, híg, okkersárga, spermaszagú széklettel.

A széklet ritkán véres is lehet. Minél fiatalabb a csecsemő, a kórkép annál súlyosabb. A koraszülöttek és a fiatal csecsemők 1-2 nap alatt kiszáradhatnak, súlyos dehidratáció és acidosis fenyegeti őket. A fertőzés gyakran recidivál és súlyos sorvadást válthat ki.

A betegség elhúzódása, a szürkés bőrszín, a puffadt has, a lefelé lejtő súlygörbe a Colidyspepsia jelei. Ez a betegség sokszor csak általános tünetekkel jár szervlokalizáció nélkül.

Veszélyben az újszülöttek

Típusos szervlokalizációja az újszülöttkori gennyes colimeningitis. Az a különös tény, hogy a nem patogén E. coli – amely a mesterségesen táplált csecsemő normális bélflórájának a tagja – a 10-14 napos újszülöttnél sepsist, illetve meningitist okozhat, részben az IgM hiányával magyarázható.

A betegség általában lényegesen súlyosabban zajlik le a dystrophiás, táplálkozási zavarban, pneumoniában, otitisben, Staphylococcus-infekciókban és egyéb betegségekben szenvedő, hospitalizált és már különböző antibiotikumokkal kezelt csecsemőkön. Ugyanakkor a coliinfekció alatt az alapbetegség is progrediálhat, illetve másodlagosan egyéb fertőzések is támadhatnak, amelyek tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Az idősebb babákat is megtámadhatja

Az idősebb csecsemőknél is előfordulnak toxikus esetek, de jobbára enyhébb enteritis formájában zajlik le a betegség gyakori híg széklettel, rossz közérzettel, étvágytalansággal és mérsékelt exsiccosissal.

A láz nem nagy, 38 °C körüli. Ha azonban megfelelő terápiát nem alkalmaznak, a tünetek fokozódhatnak és néhány nap alatt a beteg ugyanolyan súlyos állapotba juthat, mint az a társa, akinek betegsége viharosan kezdődött.

Az enteropatogén E. coli-törzsek ritkán 1-1,5 éves korban is okozhatnak enteritist. Jellemző a kisdedek colienteritisére az elhúzódó hasmenés, napi néhány hígabb széklet ürítésével, jó általános állapot mellett.

843
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]