Amit tudni kell a colidyspepsia Járványügyi intézkedéseiről

803
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha a diszpepsziás beteg 1 éven aluli csecsemő, jelenteni kell a fertőzőbeteg-bejelentés szabályai szerint. Egyéves koron felül a nosocomialis fertőző megbetegedések szabályai szerint. A beteg csecsemőt el kell különíteni mindaddig, amíg a klinikai gyógyulás és az antibiotikumos kezelés befejezése után elkezdett és 2 napos időközökkel végzett bakteriológiai vizsgálatok kétszeri eredménye nem lesz negatív.coli

A járványügyi laboratóriumi vizsgálat kötelező. Széklet küldendő be F-tartályban vagy Di-tartályban az illetékes ÁNTSZ-be.

Fertőtlenítés

A fertőzés terjedésében mindazon tényezők közrejátszanak, melyek a székletszóródás során a székletpartikulák átvitelére, továbbítására alkalmasak. Ezek közül fontossági szempontból elsősorban a kézre tapadt kórokozók jöhetnek számításba, mert a csecsemők ápolásakor a széklettel szennyezett pelenka kezelése maga után vonja a kezek szennyeződését, fertőződését. Ezért minden gondozási, ápolási tevékenység után, illetve annak megkezdése előtt ún. higiénés kézfertőtlenítés kötelező.

Fontossági sorrendben következik az etetéshez, itatáshoz alkalmazott gumiszopókák, etetőüveg, illetve az étel, ital elkészítéséhez alkalmazott tárgyak fertőtlenítő mosogatása. Otthoni ápolás esetén az etetőüveg (cumisüveg), valamint a gumiszopóka 30 perces forralással fertőtlenítendő, míg betegellátó intézményben mindkét eszközt sterilizálni kell.

A csecsemő ruházatát, pelenkáit fertőtlenítő oldatba történő beáztatással, vagy fertőtlenítő mosással, valamint, ha erre lehetőség van, 30 perces forralással történő kifőzéssel kell fertőtleníteni.

A beteg környezetében levő tárgyakat, eszközöket – elsősorban a pelenkázó asztalt, járókát, ágy mosható részeit, etetőasztalt – lemosással ugyancsak fertőtleníteni kell.

Csecsemőközösségben előfordult egyetlen megbetedés esetén is fertőzőforráskutatást kell végezni. A környezetben élőktől (a csecsemőgondozóktól is!) – egy alkalommal – az ÁNTSZ-be F-tartályban székletet kell beküldeni.

Kórházi osztályokon történt fertőzés esetén a fentieken kívül a beteggel érintkezett személyeket 7 napig járványügyi megfigyelés alatt kell tartani. Abban a betegszobában, amelyben colidyspepsisa fordult elő, az utolsó megbetegedéstől számított 7 napig a csecsemők részére felvételi zárlatot kell elrendelni.

803
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]